Nyheter

Inga belägg för påstående att Cannabisrökning är riskfaktor för Covid19

”Cannabisrök gör lungorna sårbara för coronavirus” fastslår nykterhetstidningen som ges ut av IOGT-NTO, utan hänvisning till forskning som faktiskt stödjer det påståendet.

Tvärtom finns det vissa data, som till exempel publicerats i ansedda tidskriften The Economist, som tyder på att den som röker tobak har ett bättre skydd mot coronaviruset än andra.

Kopia ur tidningen Accent, som slår fast att lungorna blir mer sårbara för coronavirus om man röker cannabis – helt utan grund i någon forskning.

Tidigt under Coronakrisens utbrott spreds rykten och memes på nätet om att äldre män, särskilt rökare, skulle vara särskilt drabbade av Corona, i Kina. Men allt eftersom tiden har gått har de ryktena avfärdats.

Tidningen Accent baserar ändå sin artikelrubrik på vad en person vid National Jewish Health har uppgett för den amerikanska (skvaller)-sajten Insider, som om personen var en expert på cannabisrökning.

Materialet man länkar till säger tvärtom tydligt att det inte har gjorts några studier på cannabisrökning och Covid-19. Därefter följer några gissningar från olika personer som tidningen Accent har valt ut att citera kring huruvida rökning i allmänhet är dåligt för lungorna.

IOGT-NTO:s tidning Accent har sedan valt att tolka diskussionerna kring rökning i allmänhet som att de också är ett belägg för att cannabisrökning specifikt är en riskfaktor för Covid-19.

ANNONS

På en förfrågan från Nyheter420 svarar tidningen Accent:s chefredaktör Ulrica Ambjörn att man i artikeln refererar till amerikanska lungföreningens talesperson Panagis Galiatsatos, och tillägger:

– ”Efter publiceringen har det framkommit att tobaksrökare faktiskt är underrepresenterade bland intensivvårdade, tvärtom vad som gäller tidigare kända luftvägssjukdomar. Det kan alltså vara så att hans, i och för sig välgrundade, antagande inte stämmer”.
Läser man tidningen The Economists bevakning av frågan framkommer helt andra fakta än de som Accent pekar på; däribland till exempel att bara 5% av Covid19-patienterna i Frankrike är rökare – trots att 25% av befolkningen röker – vilket förvånat forskare. Ulrica Ambjörn fortsätter;

– ”En av teorierna är att det skulle handla om att nikotinet har skyddande effekt. Det ska man försöka ta reda på genom att titta på om snusare också är underrepresenterade. Är det inte nikotinet så kanske inte heller marijuanarökning ökar risken.”

Efter att Nyheter420 kontaktat tidningen Accent har man ändrat rubriken till ”Cannabisrök kan göra lungorna sårbara för coronavirus”. Man har alltså lagt till ordet ”kan” i rubriken, men förtydligar inte att det endast rör sig om ett antagande från en enskild person, utan någon direkt forskning som stöd.

Vad tycker du om detta? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet nedan.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s